STOP FALS! Creștinii moldoveni sunt manipulați pe Facebook prin colaje anti-vaccin

STOP FALS, Creștinii moldoveni sunt manipulați pe Facebook, prin colaje anti-vaccin

Portalul Aparatorul.md a publicat pe pagina sa de Facebook duminică, 11 noiembrie, o știre cu titlul: „BEBELUȘ de două luni, MORT la Briceni după administrarea unui vaccin”. Această știre este însoțită de o fotografie manipulatoare, cu semne evidente de montaj foto. Colajul ilustrează o femeie încătușată de doi polițiști și un copil plângând în brațele unui alt polițist, pe uniforma căruia apare inscripția în limba engleză „Vaccinare obligatorie”. Astfel, cititorul este manipulat de 3 ori:

În primul rând, accesând știrea pe site-ul Aparatorul.md, observăm că este vorba de un material care a fost publicat pe 5 februarie 2014 și reprezintă, de fapt, un reportaj TV realizat de postul Canal Regional, cu titlul: „Mort de la o vaccină”. Titlul original al reportajului difuzat de Canal Regional dezinformează și nu respectă etica jurnalistică, deoarece reprezintă opinia uneia dintre părți și nu o concluzie medicală oficială.

Într-al doilea rând, imaginea-simbol folosită de site-ul Aparatorul.md pentru a ilustra materialul este menită să amplifice fricile oamenilor. Colajul nu este marcat corespunzător și ilustrează o situație ipotetică în care copiii ar fi răpiți și vaccinați forțat de poliție împotriva voinței părinților — ceea ce nu corespunde realității nici în Republica Moldova, nici în alte țări. De notat că uniformele polițiștilor din imagine reprezintă steaua cu șase colțuri, un simbol al iudaismului, pentru a sugera un complot al evreilor în promovarea vaccinurilor. Astfel, sunt amestecate două teorii ale conspirației: cea a pericolului vaccinării și cea a pericolului sionismului, ambele fără dovezi și fundament.

Într-al treilea rând, prin reluarea pe pagina de Facebook a unei știri despre un eveniment vechi de 4 ani, Aparatorul.md a manipulat cititorul să creadă că decesul bebelușului s-a întâmplat recent  (cei care au văzut postarea au crezut că încă un copil a murit din cauza vaccinului) și a creat, așadar, o imagine deformată a realității.

În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice susține: „Nu vom manipula subiectul sau subiecții fotografiei pentru a face poza mai spectaculoasă. Fotografiile trebuie să reprezinte realitatea cu cât mai multă acuratețe. Niciodată nu vom folosi programele de lucru cu fotografiile pentru a crea o impresie falsă asupra persoanelor și evenimentelor reprezentate. Excepție sunt colajele decente. Acestea însă vor fi neapărat însoțite de inscripția „COLAJ”.

Creștinii moldoveni sunt manipulați pe Facebook, prin colaje anti-vaccin, chisinau, aparatorul.md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s