#StopFals! Autobuzul școlar cu drapelul Rusiei în salon nu a fost donat de Guvernul României

Autobuzul școlar cu drapelul Rusiei în salon nu a fost donat de Guvernul României

Duminică, 11 februarie curent, portalul Realitatea.md a publicat știrea „Culmea culmilor!” Un autobuz școlar donat de Guvernul României, cu drapelul Rusiei în salon. Șofer: Da’ ce au să-mi facă?!, în care se menționează că într-un autobuz școlar din raionul Căușeni, care a fost donat de către statul român, șoferul ținea drapelul Federației Ruse. Știrea s-a bazat pe o postare în reţelele sociale a unei doamne din acea regiune. Portalul a publicat informaţia fără s-o verifice.

Stopfals.com s-a documentat și a aflat că autobuzul vizat în ştire transportă elevii din comuna Chircăieștii Noi din raionul Căușeni. Primarul comunei, Valentin Cananeu, a confirmat că autobuzul școlar se afla în ziua de duminică în satul Zaim, din același raion, unde au avut loc olimpiadele școlare. Alesul local a mai spus că autobuzul este la primărie de prin anul 2010, fiind în gestiunea Direcției educație, tineret și sport din raionul Căușeni. La rândul său, șeful acestei Direcții, Vasile Molodilo, a confirmat pentru Stopfals.com că autobuzele școlare din raionul Căușeni nu au fost donate de către Guvernul României, ci fac parte din lotul pe care le-au primit raioanele Căușeni și Rîșcani în anul 2010. Menționăm, că în anul 2010, mai multe localități din aceste raioane au primit autobuze școlare donate de Banca Mondială în cadrul proiectului „Educaţie de Calitate în Mediul Rural din Republica Moldova”.

Guvernul României a donat microbuze școlare în anii 2014 și 2017

Guvernul României, de asemenea, a donat microbuze școlare Republicii Moldova, însă în anii 2014 și 2017 şi de alte mărci față de cele din Căușeni.

#StopFals! Autobuzul școlar cu drapelul Rusiei în salon nu a fost donat de Guvernul României

Așa arată microbuzele oferite țării noastre de către Guvernul României. Sursa foto: Unimedia.info

Am contactat redacția portalului Realitatea.md prin intermediului rețeleleor de socializare. ”Despre faptul că acest autobuz ar fi fost donat de către autoritățile din România, a anunțat autoarea postării. Realitatea.md a încercat să dea niște telefoane, însă nu a primit niciun răspuns, probabil din motiv că ieri a fost zi de odihnă. Respectiv, subiectul continuă să fie unul actual și încercăm să-i dăm de capăt”, se spune în mesajul de răspuns.

Între timp, portalul Point.md a preluat integral știrea în care se afirmă eronat că ”Un autobuz școlar, donat de Guvernul României, cu drapelul Rusiei în salon”.

Update: În după-amiaza zilei de 12 februarie curent, portalul Realitatea.md a publicat o dezmințire prin care își exprimă regretul că a diseminat informații incomplete și eronate.

 Lilia Zaharia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s