#StopFals: Igor Dodon a fost suspendat/demis din funcție prin decizia Curții Constituționale

Stop Fals Igor Dodon Demis

În comunicatul de presă al Curții Constituționale, se spune: „În sensul articolului 91 din Constituţie, refuzul Președintelui de a-și executa obligațiile constituționale constituie imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția (atribuţiile) în cauză şi justifică instituirea interimatului funcției, care se asigură, în ordine, de Preşedintele Parlamentului sau de Primul-ministru, pentru exercitarea acestei (acestor) obligații constituționale a Președintelui.” Tălmăcind acest mesaj în termeni populari, președintele Republicii Moldova în cazul în care de două ori consecutiv refuză să semneze decretul de desemnare a candidatului la funcțiat de prim-ministru, atribuția dată este oferită președintelui Parlamentului. Accentuăm, doar atribuția dată. În rest, Igor Dodon rămâne președintele Republicii Moldova păstrând competențele de până acum.

Mesajul Curții Constituționale este unul destul de greu de înțeles pentru persoanele neinițiate. Din acest motiv, unele site-uri de știri au încercat să manipuleze opinia publică prin titlul pompoase lipsite de adevăr.

Un exemplu clasi de manipulare în presă este oferit de către publicația TV8. Titlul știrii cu referire la subiectul dat sună în felul următor: ULTIMA ORĂ! Curtea Constituțională a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcție. Nu este specificat în text faptul că suspendarea este activă, să-i spunem așa doar pentru decizia de a înainta un candidat pentru funcția de ministru a apărării. În cazul de față nu excludem lipsa profesionalismului pentru autorul articolului. Încă o dovadă a acestui fapt este confundarea a două instituții diferite. Alineatul sună în felul următor: Curtea Constituțională a decis că refuzul președintelui constituie imposibilitatea temporară de exercitare a funcției, prin instituirea interimatului. Astfel, potrivit hotărârii CSJ atribuțiile sale vor fi preluate de președintele Parlamentului, în caz dacă acesta refuză de șeful Guvernului. CSJ mai spune că instituirea interimatului urmează a fi constatat în fiecare caz aparte. Funcția primară a Curții Constituționale este controlul constituționalității actelor normative și anularea normelor juridice care contravin Constituției, precum și interpretarea Constituției. Curtea activează conform propriei jurisdicții, în baza principiilor independenței, inamovibilității, colegialității, legalității și publicității. În activitatea sa Curtea dispune de autonomie financiară și de buget propriu, acesta fiind distinct în bugetul de stat. La rândul său, Curtea Supremă de Justiţie este instanţa judecătorească supremă care asigură aplicarea corectă şi uniformă a legislaţiei de către toate instanţele judecătoreşti, soluţionarea litigiilor apărute în cadrul aplicării legilor, garantează responsabilitatea statului faţă de cetăţean şi a cetăţeanului faţă de stat.

Cu aceeași problemă ne confruntăm și în cazul articolului de pe versiunea în română a dw.com. Titlul manipulatoriu în care se spune doar despre suspendarea președintelui, dar nu se pomenește de celelalte aspecte. Astfel cititorul rămâne prost-informat din vina jurnaliștilor care încearcă să manipuleze opinia publică.

O altă sursă care a încercat la fel să folosească manipulatoriu mesajul Curții Constituționale este publicația Presa Independentă. Titlul oferit de redactorii acestui site este unul și mai aberant decât în cazul TV8. În cazul așa zisei Prese Independente, titlul sună «Ultima oră – procurorul general cere ridicarea imunităţii președintelui Dodon: a încălcat constituția, legea supremă în stat!» În decizie se spune doar de suspendarea în cazul desemnării candidatului pentru funcția de ministru al apărării. Despre ridicarea imunității nu se pomenește. Acesta fiind un Fals!

La rândul său, site-ul de pamflete Moldovandream, a încercat și el să rupă bucățica de vizionări pe seama acestui subiect. «Ultima oră! Curtea constituțională l-a demis din funcție pe Igor Dodon!» Din nou un titlu manipulatoriu, ca și în cazul TV8, dw și Presa Independentă. Despre demisie nu s-a pomenit. S-a spus doar în decizie că este temei de a suspenda în cazul deciziei cu referire la ministerul apărării. Orice altă speculație la acest subiect este un fals și trebuie trecută cu vederea.

Noi, publicația #StopFals condamnăm știrile manipulatorii lansate de către cele 4 publicații enumerate mai sus. Suntem pentru un mediu informațional corect și curat! Avem rugămintea către TV8, dw.com, Presa Independentă și Moldovandream să ofere doar știri reale, care să nu aibă drept scop manipularea sau inducerea în eroare a cititorului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s