Cereți-le jurnaliștilor informații de calitate!

t42y5.jpg

Știri false apărute în mass-media de la noi și din afara țării au fost analizate și discutate cu locuitorii satelor Biești și Pohrebeni din raionul Orhei, în cadrul campaniei ”STOP FALS!”. La dezbaterile organizate de API și ziarul ”Cuvântul” din Rezina au fost prezentate mai multe cazuri de informare falsă şi distorsionată în mass-media, locuitorii au fost informaţi cum să deosebească informaţiile calitative de cele distorsionate, ce tehnici de manipulare utilizează cei care vor să ne manipuleze, cum să analizăm critic informaţia.

”Campania „Stop Fals!” se desfășoară în mai multe localități din țară pentru a ajunge la un număr cât mai mare de consumatori de media. Am venit și la dumneavoastră pentru a discuta un aspect mai puțin plăcut ce se întâmplă în mass-media, și anume – manipularea și dezinformarea opiniei publice. Vrem să discutăm cu voi consecințele acestui fenomen, precum și riscul utilizării mass-mediei de către politicieni în scopul dezinformării și al manipulării”, a explicat Tudor Iașcenco, directorul ziarului ”Cuvântul”.

”Manipularea și propaganda informaţională ne afectează pe toţi, indiferent de vârstă sau profesie și a devenit un fenomen tot mai des întâlnit nu doar la noi, ci și în alte țări. În ultima perioadă, în Internet şi reţelele de socializare sunt foarte multe falsuri. Este important să verificăm această informaţie şi din alte surse şi să nu ne grăbim s-o distribuim şi altora. Să ne uităm ce site anume a publicat această informaţie, este unul cunoscut sau cu o denumire nouă, ştim sau nu cine-s redactorii acestui site, să ne uităm dacă pe site există datele de contact ale acestora. Să mai verificăm dacă şi alte site-uri de știri, cunoscute şi cât de cât credibile, au publicat informaţii la această temă. Deseori transmit falsuri site-uri obscure, cu denumiri necunoscute şi de oameni anonimi, fapt care ar trebui să vă pună în gardă şi vă determine să nu aveţi încredere în ele”, le-a spus participanților Petru Macovei.

Întrebați cum își dau seama că o informație este falsă, cei prezenți au precizat că se documentează din mai multe surse și compară informația. ”Eu încerc să selectez informația, compar ce văd. La un post TV informaţia este mai tendențioasă, la altul mai obiectivă, dar trebuie de analizat bine și de ascultat toate părerile, chiar și cele care nu ne plac”, este de părere Veaceslav Godoroja din Pohrebeni. Consăteanul său, Valeriu Savca, consideră că ”oamenii au pierdut încrederea şi nu mai știm pe cine să credem și pe cine nu, mai ales că noi aici recepționăm puține posturi TV”. Tudor Saharnean a întrebat de ce nu au fost sancționate instituțiile media care au publicat știri false despre venirea sirienilor în R. Moldova în timpul campaniei electorale pentru alegerea președintelui țării. ”La televizor apar mereu aceiași oameni. De ce nu invită și pe cineva din oamenii simpli, de la țară, dintre noi, de exemplu?”, se întreabă acesta. Ana Cucu din Biești consideră că ”la televizor arată una, dar în realitate avem altă situație. Noi deja ne dăm seama că sunt posturi de televiziune care nu spun adevărul”. ”Ne uităm la mai multe posturi TV. Vedem cine și ce spune, dar e complicat să-ţi dai seama. Mai analizăm, mai vorbim între noi ca să înţelegem cine-i corect și cine nu”, a explicat Lidia Lupan.

Petru Macovei le-a povestit participanţilor cine sunt proprietarii principalelor instituţii media din R. Moldova şi ce interese au aceştia, îndemnând sătenii să se documenteze din mai multe surse independente una de alta și să analizeze informația critic. În cazul în care depistează falsuri, i-a îndemnat să depună plângeri la Consiliul Coordonator al Audiovizualului, care poate sancționa posturile TV și radio, sau la Consiliul de Presă care mediază conflictele dintre consumatorii de media și instituțiile mass-media.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s