Trollhunt stories. Clasificarea speciilor de troli – „capitolul boții” (PARTEA 2)

GREWY

Troll-ul care strigă „Prindeți Troll-ul!”

După ce în articolul precedent am scris despre trolii guvernării (vezi partea 1), ca să fim corecți până la capăt am realizat o investigație și despre trolii opoziției. 

În ultimul timp, asităm la fenomenul activ de intimidarea membrilor și simpatizanților partidelor de guvernare prin diferite metode. Fie că e o aplicație gen „Trolles”, fie că e vorba de un grup comun a PPDA, /PAS/, PN și ANTIFA în care se postează profilele membrilor PD, PL sau chiar PSRM pentru a fi mai apoi atacați cu duiumul de presupușii cenzori ai rețelelor de socializare din Moldova. Culmea că până la urmă tot complexul de acțiuni ai acestora din opoziție, se cataloghează perfect sub ștampila de Trolling.

a. În grupul de facebook „Trollhunt”, activ postează profile fake ale PPDA sau /pas/ fără să fie cumva cenzurate de adminii acelui grup.
b. Aplicația „Trolles” activ înseamnă membrii de partid sau simpatizanți ai PD-ului, PL-ului etc. cu renumita lor bulină roșie, fără să atragă atenția, că majoritatea plângerilor survenite la echipa Trolles parvin de la profile fake și trollii PPDA sau /pas/.
c. Adesea mai vezi cum la comentariul/distribuire a unui membru PD, comentează un profil fake(fictiv) al cărui perete de distribuiri e plin de acțiuni PPDA sau /pas/ cu textul: „Tu ești un troll”.

fergh.png

Totuși, au sau nu PPDA și /pas/ trolli? Cu ce se ocupă aceștia, cât primesc și cum își organizează aceștia activitatea?
Chiar de unele întrebări vor rămâne fără răspuns,  să începem totuși cu categoriile trollilor PPDA sau /pas/.
Cine sunt aceștia, care este retorica lor și ce funcții îndeplinesc în spațiul online din Moldova?

1. Trollul pentru distribuiri: Este categoria troll-ului destinat pentru a majora vizibilitatea postărilor efectuate de pagina partidului și de liderul acestuia: Andrei Năstase sau Maia Sandu.
Deobicei când faci un simplu click pe numărul de distribuiri, poți vedea că una și aceeași persoană efectuează până la 5 distrubuiri prin grupurile de pe facebook sau pe profilul lor propriu.

fwqt

Ce-i înteresant, că adesea unul și același profil, poate distribui atât informația /pas/  cât și cea de la PPDA, doar că mai des în ajun de protestele comune a PPDA și /pas/.

2swdwey5

E totuși vorba oare de un TrollHUB (incubator de trolli) comun al /pas/-ului și PPDA-ului?
Nu credem!

htyj.png

Deoarece atâta timp cât Maia Sandu își orientează retorica politică prin a înrola cumva unioniștii (deși o mai dă în bară cu discursurile de la Congresul Partidului), Năstase are un alt rol, cel de a fura electoratul Partidelor Pro-Ruse.
Aici apare altă categorie de trolli.

2. Troll-ul geopolitic: Pe lângă trollii comuni, care comentează atât subiectele despre Maia Sandu cât și cele despre Năstase, sunt totuși și trollii personalizați, fie /pas/ sau PPDA, în dependență de retorica geopolitică a partidului.
Troll-ul geopolitic /pas/ are orientări Pro-UE și Pro Unire, cu toate că Maia Sandu declară evident că nu e pentru UNIRE, dar totuși voturile UNIONIȘTILOR le vrea.
Revenim la același Spita Viorel.
Cu un conținut pe peretele său de 70% redistribuiri efectuate fie de pe pagina Maiei Sandu, fie din presa aservită acesteia, totuși e un profil fake, făcut după șablonul de cetățean al României, dar culmea, cu prieteni din Republica Moldova. O retorică profundă de Unionism și mai mult, ca și cum promovator al Limbii Române.

3fewhy.jpg

htyeru.png

Totuși, ce fac troll-ii geopolitici ai lui Năstase?

4fewgy

Troll-ul geopolitic ai PPDA-ului, are deobicei retorică comună cu cea a trollilor lui Renato Usatîi. Cum nu ai da, aceștia au o colaborare mai veche, încă pe când Năstase nici nu era în Politică, Renat fu interceptat audio, cum se plângea Anei Ursachi despre așa zisul abonament JurnalTV în sumă de 40.000 euro lunar pentru a nu fi linșat mediatic de către aceștia. Dar și dușmanul lui Țopa și cel a lui Renat e unul și același om care, după opinia lor, nu a intervenit să dicteze justiției să nu-și facă treaba atunci când fusese desconspirate infracțiunile acestora.

5ddfwy5

Și precum nu-i totul bine și frumos cum se arată la TV, desigur că atât Maia Sandu, cât și Andrei Năstase, au o categorie de troll ascunsă de partenerul de proteste și cel de alianță.

3. Troll-ul 007: Revin la profilul „Emma Emma”, care mai sus, în prag de proteste, vizibil ar reflecta o imagine de colaborare dintre /pas/ și PPDA, totuși aceasta doar cu o lună în urmă distribuia activ postări ce linșau imaginea PPDA-ului și anume prin scandalul cu VicePreședinta PPDA:

6fwwtey

Un joc dublu din partea trollilor /pas/, care știu că indiferent de situația de azi, vor repeta momentele de luptă cu PPDA-ul cu care acum împart electoratul. Exact cum se întâmpla și-n toamna 2016, când atât Maia Sandu cât și Andrei Năstase își doreau să fie candidatul unic. Atunci categoria de troll 007 era cea mai activă atât la PPDA cât și la /pas/.
Un exemplu este profilul „Natalia Toma” un fake cu o singură poză, 2 postări și 30 prieteni, dar foarte activ la comentat și lăudat PPDA-ul și pe Năstase:

7feewh

Aceasta în timp ce în 2016, an prezidențial, când Năstase si Maia Sandu nu știau cine-i mai tare și mare ca să fie candidatul UNIC, Natalia Toma făcea o postare în care desigur o plasa pe Maia Sandu sub Năstase:toma

4. Troll-ul temporar:
Încă o categorie de Trolli de opoziție sunt cei care apar periodic, fie în campanii sau în prag de proteste.
Această categorie de profile fără poze sau o poză grafică, fără prieteni sau cu foarte puțini prieteni, dar care zilnic distribuie câte 20 articole, ceea ce sigur e anormal pentru o persoană reală fie ea și cointeresată de politica sau chiar membru de partid.

grey.png

Tot aceștia se bagă agresiv cu înjurături către oricine-și expune o altă părere decât ceea promovată de Liderul și partidele PAS sau Platforma DA.

9fewh

10fewg

Deobicei acest gen de profile sfârșesc prin a fi blocate de facebook în urma raportărilor efectuate de utilizatorii reali care au fost atacați de așa gen de profile. De aici și dezinteresul troll-ului pentru a „dezvolta” așa gen de profile.

5. Mai sunt și alte categorii despre care nu se merită deschiderea parantezilor, ca de exemplu: „Troll-ul vedetă” sau „Troll-ul Diasporă” menit de a mobiliza cetățenii moldoveni stabiliți peste hotare, PPDA și /pas/ creează profile false ce ar reperezentaa imaginea „unei persoane din diasporă” activ implicată în viața politică din Moldova, fie că e vorba despre cineva din Franța, sau vreun moldovean fictiv din SUA, sau din alt stat.

frewty.png

P.S. Indiferent de ce tip de troll ați fost atacat pentru a vă intimida, nu vă faceți probleme, „block și report to facebook” e soluția simplă. Ei își fac meseria pentru a limita capacitatea de analiză a oamenilor.

Articolul a fost realizat în cadrul Campaniei media împotriva informației false şi tendențioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația Telejurnaliştilor Independenţi din Moldova (ATVJI).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s