Dezbateri STOP FALS!: „Nu distribuiți informații de care nu sunteți siguri”

hvhg.jpg

Știri false apărute în Internet au fost analizate și discutate cu tineri din întreaga țară la dezbaterile organizate la Varnița, Anenii Noi,  în cadrul  “Festivalului Național al Tineretului 2017”. Directorul executiv API, Petru Macovei, le-a vorbit celor aproximativ 30 de tineri despre manipularea informațională și a prezentat mai multe cazuri de informare falsă şi distorsionată în mass-media din ţara noastră.

La 12 august a.c., de “Ziua Internațională a Tineretului”, participanții au aflat despre tehnicile de manipulare prin imagini, titluri, omisiuni și selectarea tendențioasă a faptelor şi evenimentelor. Ei au fost încurajați să-și ajute prietenii, rudele și cunoscuții să analizeze critic știrile, să distingă informația falsă de una obiectivă, pentru a fi victime ale manipulării informaționale.

„Rețelele sociale sunt inundate de informații false și lumea le distribuie fără a verifica dacă sunt adevărate. Doar în luna mai, am putut vedea dezinformări сă Vlad Filat ar fi evadat din închisoare, că Maia Sandu s-ar fi sinucis, că se închide cea mai mare companie de telefonie mobilă şi câteva mii de persoane vor rămâne fără locuri de muncă etc. Probabil că unii dintre voi ați văzut aceste informaţii, însă sper că nu le-aţi redistribuit pentru că sunt false. Trebuie să învăţaţi să vă informaţi corect. Înainte de a distribui o informație găsită în Internet, verificați ce sursă a publicat această informaţie, este un site cunoscut sau unul cu o denumire nouă, dacă se ştie cine sunt redactorii acestui site și există datele de contact ale acestora. Deseori diseminează falsuri site-uri obscure, fapt care ar trebui să vă pună în gardă şi vă determine să verificaţi dacă această informaţie a fost publicată şi de site-uri de știri cunoscute şi credibile. Vă recomand să vă documentați doar de pe site-uri care au articolele semnate, care au date de contact și numele reporterilor și ale editorilor. Ajutați-i și pe alții să se descurce cu verificarea informațiilor, în special pe oamenii în vârstă care nu au cunoştinţele necesare şi pot crede tot ce li se spune seara la televizor”, le-a spus tinerilor Petru Macovei.

Participanții la dezbateri au spus că accesează permanent sursele din Internet, inclusiv în scopuri de informare, iar cele auzite la dezbatere îi vor ajuta să distingă o știre falsă de una adevărată. „Uneori parcă îți vine să crezi tot ce scrie, chiar dacă știrea poate fi falsă. Îmi dau seama că este bine să analizăm, să vedem ce scriu la aceeași temă și alte site-uri, ca să nu ne lăsăm manipulați”, spune Diana Bondarciuc. „Fiecare merită să știe adevărul. De obicei, știrile false apar pe site-uri nepopulare, necunoscute. Eu când depistez o informație falsă, comentez pe rețele sociale, scriu că este falsă, atenționându-i și pe alții”, explică Adriana Rebeja. „Sunt câteva site-uri în care am încredere și mă informez doar de acolo pentru că ei prezintă știri cu surse, cu dovezi și am încredere în informațiile publicate de ei. Iar cei care nu sunt siguri de informațiile citite, trebuie să deschidă motoarele de căutare și să le verifice”, recomandă Daniel Guzun. „N-ar trebui să credem tot ce citim în Internet. Dacă vedeam aceleași știri și la televizor, aveam încredere că ele sunt adevărate. Am înțeles însă la aceste dezbateri că și prin intermediului televiziunii are loc manipularea și este bine să știm cine sunt proprietarilor acestora și ce interese au”, menționează Vladislav Pahomi.

Dezbaterea despre calitatea informațiilor și tehnicile de manipulare informațională a fost organizată de API, în colaborare cu Radio Moldova Tineret și Asociația de Tineret “Șansa”, în parteneriat cu administrația publică locală.

Pentru detalii, contactați-o pe Diana Lungu, coordonatoare comunicare API, la numărul de telefon 0 22 210602 sau la adresa de e-mail diana.lungu@api.md.   

Evenimentul a fost organizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s